Glimt fra 78 år i Klint

Martinus Center Klint fejrer i år fødselsdagen med et arrangement søndag den 12. maj, og i den anledning har vi lagt lidt fotografier ud, der fortæller om hvordan det hele begyndte den gang for så mange år siden..

Idéen om en feriekoloni opstår

Prisen for grunden ved Klint var kun fem øre pr. kvadratalen!

Prisen for grunden ved Klint var kun fem øre pr. kvadratalen!

Idéen om en feriekoloni opstod hos Martinus  under et ophold ved Sejerø Bugten i 1933, og året efter blev han gjort opmærksom på en lille annonce i Berlingske Tidende, hvori der var en stor strandgrund til salg ved den lille by Klint i Odsherred.

I løbet af foråret 1934 gik handlen på plads og opførelsen af de første 7 sommerhuse, kom snart i gang. Når det var muligt at erhverve den store grund og opføre husene, skyldtes det udelukkende økonomisk støtte og frivillig arbejdskraft fra flere af Martinus’ venner.

Gavmildhed og frivillighed

Et af de allerførste huse, benævnt A-Husene under opførelse i 1934
Et af de allerførste huse, benævnt A-Husene under opførelsen i 1934

Gaver og frivillig arbejdskraft har lige siden værende det bærende element i hele opbygningen, vedligeholdelsen og driften af Centret.

Uden disse pengegaver og meget store indsats fra hundredevis af frivillige gennem årene, ville det ikke have været muligt,  at skabe dette dejlige sted, som vi i dag kender som Martinus Center Klint!

Feriekolonien indvies

A-husene1935

Martinus boede selv i det ene af husene de tre første sæsoner, og det var mens han boede her, at han skrev bogen ‘Logik’. De andre huse var hele sommeren fyldt med feriegæster fra hele landet!

Indvielsen af Feriekolonien fandt sted den 15. maj 1935, og i år er dette således 78 år siden. I 1946 ændrede Martinus navnet til Kosmos Ferieby, og endelig i 1977 til Martinus Center Klint – netop med tanke på at udvide stedet til også at være en form for åndeligt universitet med plads til undervisning og fordybelse.

Allerede året efter bygges der yderlige 7 huse, lidt mindre og vinkelret på de første ned mod vandet langs kanalen.

Flaget

Flagsstangen

Martinus tegnede selv flaget, og på Pinsedag i 1936 blev det hejst for første gang.

På dage hvor vejret tillader det, vajer det karakteristiske flag over området. Og i øvrigt var vejret alt andet end strålende den dag i maj hvor flaget blev indviet. Martinus hejste selv flaget, og holdt herefter en lille tale for de mange mennesker, der var mødt op; Martinus sagde bl.a.

“Når vi er forsamlede her i dag, så er det, fordi vi har den glæde at overvære, at den hellige ånds symbol, den matematiske formel for den guddommelige verdensplan, udtrykket for det evigt fuldkomne verdensbillede, i form af et banner for første gang skal hejses på Jorden.”

Badebroen

Martinus fotograferede badebroens indvielse. En sommerdag omkring 1937

Martinus fotograferede badebroens indvielse. En sommerdag omkring 1937

Omkring 1937 stod den senere så berømte og populære badebro færdig. I disse første år i feriekolonien måtte man klare sig uden en foredragssal, og Gerner Larsson holdt af og til foredrag for små grupper ude i det fri.

Den første foredragssal

Martinus indviede foredragssalen Pinsedag 1937, og salen var fyldt til sidste plads.

Martinus indviede foredragssalen Pinsedag 1937, og salen var fyldt til sidste plads.

Behovet for en egentlig foredragssal blev hurtigt klart, og inden den tredje sæson skulle begynde i 1937, ville man have en foredragssal.

Byggearbejdet blev næsten udelukkende udført som frivilligt fritidsarbejde af nogle få venner. Bygningen skulle stå klar til indvielsen i Pinsen 1937.

Villa Rosenberg

Villa_Rosenberg

I Villa Rosenberg skrev Martinus på sit store livsværk, og havde ofte gæster til ”gardenparty” med kaffe og kage i haven ned til Kattegat

Martinus købte villaen af forfatteren og globetrotteren Holger Rosenberg i 1938 på meget favorable vilkår. Villaen blev oprindelig kaldt “Rødhætte” på grund af sit røde tegltag, men Martinus omdøbte den senere til “Villa Rosenberg”.

Martinus selv yndede at tilbringe sommeren i her Villa Rosenberg, hvor han fandt bedre ro til at skrive på sit livsværk.

Martinus holdt af lange gåture i området, og nederst i haven tættest på vandet står endnu den bænk, hvorfra Martinus ind imellem sad og nød udsigten.

Klintsøgaard

@Klintsøgård

I årene 1946-1953 var Klintsøgaard pensionat som en del af Kosmos Ferieby, men i dag er Klintsøgård afhændet og fungerer som idrætsefterskole.

Klintsøgaard, der grænser op til Kosmos Feriekoloni, blev købt i 1946. Købet inkluderer: park, gartneri, fire gamle bondehuse, to lange, solide trælænger, garager, vandværk samt 20 tdr. land strandareal.

Hovedbygningen og de to trælænger [fremover kendt som pavillon I og II] ombygges og indrettes til hotelpension og samtidig med denne store udvidelse i 1946 omdøbes Kosmos Feriekoloni til Kosmos Ferieby.

Martinus’ 75 års fødselsdag i Klint

Martinus' 75-års-fødselsdag fejres i Kosmos Ferieby  af  300 gæster!

Martinus’ 75-års-fødselsdag fejres i Kosmos Ferieby af 300 gæster!

Det blev en tradition at Martinus holdt sin fødselsdag i Klint, og denne tradition er efter hans død ført videre, således at om lørdagen efter sommerundervisningen fejres ‘Martinus Mindedag’.

På disse augustdage arrangeres der forskellige taler og underholdning i foredragssalen og herefter er der kaffe og kager på Restaurant Terrassen.

I år afholdes Martinus Mindedag lørdag den 10. august.

Martinus Centeret i dag

I dag er Martinus Center Klint et moderne ferie- og kursuscenter, der tilbyder ferieophold, afslapning og retræte tæt på naturen, få meter fra havet. Forår, sommer og efterår summer centeret af liv, når der afholdes et stort antal kurser og foredrag i Martinus Verdensbillede. I den seks ugers sommerperiode er to af ugerne internationale uger, hvor undervisningen desuden forgår på bl.a. svensk, engelsk og tysk. Hen over nytåret arrangeres yderligere et populært nytårskursus.

Videre læsning

image_pdfimage_print